top of page
dolmens, giant's grave, tomb in Drenthe_

DE OMGEVING

De Hondsrug is een geologisch, ecologisch en cultuurhistorisch rijk en boeiend gebied. Het landschap kenmerkt zich door de aanwezigheid van bossen, heidevelden en beekjes die de glooiiende velden doorsnijden. Je vindt er hunebedden, grafheuvels en restanten van karrensporen. De hooggelegen esdorpen met hun karakteristieke Saksische boerderijen ademen de sfeer van het leven van kleine boerengemeenschappen uit het verleden. Aan de oostkant bevinden zich de veenkolonieën ontstaan door het afgraven van veen dat na droging als brandstof (turf) werd verkocht. Archeologische vondsten zoals potten van aardewerk, gereedschap van steen en zelfs een uitmuntend bewaard gebleven veenlijk (Het Meisje van Yde) zijn in de collecties van musea te bewonderen.

Er is ook van alles te doen, denk aan mooie wandeltochten over de hei, mountainbiken of paardrijden. En bezoek ook het "boomkruinpad"'  En bezoek ook het "Wildlands" in Emmen, of een van de vele musea. Van grote bekende musea tot een klein poppenmuseum met poppendokter.

Volop avontuur! boomkruinpad Hondsrug

t Nije Hemelriek. Het zandstrand en de speelweide biedt veilig speel- en spartelplezier voor kinderen. Neem je eigen eten en drinken mee voor de picknickplek, of kom langs in het restaurant 't Hemelriek

Boomkruinpad

Bosbad

Heide, bossen, dorpjes. Prachtige gebieden om te wandelen. Of kies een

VVV wandelroute

Ruik je de geur al van zo’n heerlijke grote pannenkoek? Bezoek een pannenkoekenboerderij op de Hondsrug. In het authentieke Aalden, in Gasselte of Borger 

Pannenkoeken

Wandelen

Drenthe telt maar liefst 900 kilometer aan ruiterpaden en huifkarroutes. We hebben de prachtigste ruiterpaden, door het bos, langs vennetjes en over zandverstuivingen

In het hart van het Drentse dorpje Exloo ligt Kabouterland. Beleef een dagje uit met kabouters, trollen en dieren. Er zijn diverse speeltuintjes, zowel binnen als buiten.

Paardrijden

Kabouters

Spring op je mountainbike en kom crossen door de ruige natuur van de Hondsrug! Slinger over de beste singletracks en trotseer menig heideheuvel.

Maak een wereldexpeditie in één dag in WILDLANDS. Reis als echte avonturier door de ... WILDLANDS Adventure Zoo Emmen.

Mountainbike

Wildlands

Op de Hondsrug kun je alle kanten, door het bos, langs vennetjes en over zandverstuivingen. De natuur in en mooie plekjes ontdekken!

Stap in de Kolonietram en laat je meevoeren door Frederiksoord en Wilhelminaoord: het centrum van de Vrije Koloniën van Weldadigheid waar een uniek verhaal verborgen ligt.

Fietsen

De Kolonien

bottom of page